‎
Spoločnosť PERI participovala na výstavbe Eurovea Tower

Zaujíma Vás ako sme prispeli k výstavbe prvého slovenského mrakodrapu?

Už viac ako 50 rokov stojí značka PERI za špičkovými technológiami, inovatívnou silou a blízkosťou k zákazníkom. S podnikavým myslením, spoľahlivosťou a vášňou k zákazníkom možno označiť túto značku za jedného z hlavných výrobcov a dodávateľov systémov debnenia a lešenia na svete. A vďaka aj tejto značke sa mohli zrealizovať niektoré náročné konštrukčné detaily prvého slovenského mrakodrapu Eurovea Tower, so 47 podlažiami a výškou 168 m. Posledné mesiace stavba rýchlo napreduje a aktuálne dosiahla svoju finálnu výšku 168 m. 

Dátum
17. februára 2023

Detailnejšie obrázky

Nasleduje prehľad obrázkov obsiahnutých v tlačovej správe.

Zvislé monolitické konštrukcie výškového objektu boli odlievané do univerzálneho rámového debnenia TRIO. V spodných podlažiach našlo toto rámové debnenie uplatnenie v konštrukcii jednostranného debnenia, pričom v horných podlažiach sa steny odlievali do debnenia TRIO nasadeného, ako klasické, obojstranné debnenie. Konštrukcie monolitických stropov sú zhotovené pomocou konštrukcie monolitických stropov sú zhotovené pomocou stropného nosníkového debnenia MULTIFLEX, pričom pri väčších konštrukčných výškach je toto stropné debnenie uložené na podpernej konštrukcii PERI UP Rosett. Vo výťahových šachtách boli nasadené šachtové BR lávky, ktoré umožňujú rýchle a bezpečné odlievanie týchto šachiet.

Špecifiká konštrukcie

Na tejto stavbe, bolo okrem technických riešení vyplývajúcich z výšky, potrebné riešiť aj iné špecifiká. Nároky na vysokú kvalitu betónu, prevedenia aj pohľadovosti museli spĺňať 15 metrov vysoké betónové stĺpy v tvare „V“, ktoré sa nachádzajú na podnoži výškovej budovy a podopierajú ostatné poschodia. „V 25 ročnej histórii firmy to bola najväčšia zákazka na výrobu troch sád debnenia s rozmerom 600 m². Keďže muselo byť debnenie dvojplášťové, v skutočnosti to bol dvojnásobok“, hovorí Ján Brinza, service team spoločnosti PERI. Pohľadovú stranu tvorila preglejka potiahnutá špeciálnym fenol-živicovým filmom, vďaka ktorému bol betón dokonale hladký. Samotná výroba trvala 5 mesiacov a musela byť rozdelená na niekoľko krokov. Povolená tolerancia na 12 m bola iba 12 milimetrov. Vysoká presnosť si vyžadovala zriadenie tzv. kvality-tímu, ktorý dohliadal na každý panel jednotlivo a viedol si o ňom presnú evidenciu. Pre vytvorenie týchto foriem na takúto náročnú konštrukciu naprojektovali technici spoločnosti PERI atypické debnenie VARIO GT.

Dôležitý veterný štít

Ďalším technicky špecifickým prvkom bolo nasadenie tkz. „veterného štítu“. Ide o veľmi dôležitý bezpečnostný prvok pri realizácii výškových objektov, ktorý sa postupne, samostatne (bez pomoci žeriavu) posúva smerom hore, súbežne s postupom prác na jednotlivých podlažiach. Veterný štít je obvodová ochranná konštrukcia, ktorá chráni pracovníkov pracujúcich na otvorených podlažiach výškových objektov a je to zároveň aj najviac viditeľná konštrukcia počas samotnej realizácie stavby. Od 34. poschodia sa tvar veže zužuje, čomu bolo štítu tak, aby sa jednotlivé panely medzi sebou nedostali do kolízie. Projekt a realizácia veterného štítu rátali aj s nakladacími plošinami vo dvoch úrovniach nad sebou, aby bolo možné jednoduchšie premiestňovať materiál medzi poschodiami. Tieto plošiny boli umiestnené na jednej strane veže a šplhali spolu so štítom. Okrem toho sa použili aj samostatné nakladacie plošiny RCS-MP, ktoré sa premiestňovali žeriavom.